Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tuintoveren

Zo vroeg zo mooi bloeien: dat is haast toverij. Dit is de heester Hamamelis mollis ‘Jelena’, naar Jelena de Belder, die in Kalmthout een enorme verzameling toverhazelaars aanlegde. Te zien vanaf 14 januari a.s.! Een lorrige, breed uitgroeiende meerstammige eigenwijze struik, dat wel, en na de bloei leidt ze tot aan de herfst een nogal anoniem groen bestaan, maar nu zet Jelena de grijze januarituin in vuur en vlam. In de herfst wordt het vuurwerk nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan als bladverkleuring. Let deze dagen maar eens op wanneer je langs een ouderwetse voortuin komt: de toverhazelaar is een geliefde voorloper van de populaire Forsythia.

Ik knip straks een takje om er mijn neus in te kunnen steken: de binnentemperatuur brengt, zoals bij zoveel winterbloeiers en bijvoorbeeld ook sneeuwklokjes, een heerlijke geur tot leven! PS: nooit snoeien, deze langzame groeier, geef haar de ruimte om solitair uit te groeien en maak gebruik van de bodem voor prachtige laagblijvende schaduwplanten en bollen.

toverhazelaar

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.