Carien van Boxtel wordt adviseur/ontwerper voor JUBHolland

persbericht-JUB-bollen-carienvanboxtel-CvB

Tuinontwerp & Auteursrecht

Veel tuinontwerpers realiseren zich dit wellicht niet, maar op hun ontwerptekeningen en schetsen rust in beginsel auteursrecht. Dat houdt in dat niemand deze zonder toestemming van de auteursrechthebbende mag gebruiken om het ontwerp te realiseren, te verspreiden of kopiëren. Het auteursrecht berust niet alleen op het definitieve ontwerp, ook de eerste ontwerpen en ruwe schetsen zijn beschermd door het auteursrecht, als deze tenminste voldoende origineel zijn.
Ook op een ontwerp dat in opdracht is gemaakt heeft de maker auteursrecht tenzij dit aan de opdrachtgever wordt overgedragen. Ook als een tekening of ontwerp aan de hand van (duidelijke) instructies en ideeën van de opdrachtgever wordt gemaakt, blijft de maker de auteursrechthebbende.
Over dit onderwerp schreef ik een artikel voor het voorjaarsnummer 2017 van het tijdschrift CG Concept

2016

Tuinseizoen artikel over voorjaarsbollen-plan

In het blad TuinSeizoen van april 2016 verscheen een artikel over de prachtige voorjaarsbollen in de duurzame tuin van tuinfotograaf van Hans Clauzing. In het bollenplan dat Carien ontwierp voor Hans zijn maar liefst 35 verschillende voorjaarsbollen verwerkt in verschillende mengsels en combinaties. Uiteraard maakte Hans er prachtige foto’s van.

een tuin vol bollen een tuin vol bollen 2 een tuin vol bollen 3 een tuin vol bollen 4

een tuin vol bollen 5