Search
Close this search box.

tekenen 1

De ontwerper van buitenruimte (tuin- en landschap) onderscheidt zich van die van gebouwen- of interieurontwerpers door het gebruik van groen: planten en bomen transformeren voortdurend in kleur, geur, vorm, massa, simpelweg omdat ze zelf leven en ander leven mogelijk maken. Beplantingen doen een beroep alle  zintuigen: horen en zien, zien, ruiken, proeven en voelen. Dat maakt de mogelijkheden van planten onbegrensd en uitdagend.

Ontwerpen met levend materiaal is spannend omdat het resultaat altijd dynamisch is: ontwerpen met seizoenen en tijd. Daarom is een grondige kennis van en gevoel voor de eigenschappen van beplantingen, naast gevoel voor ruimte, sfeer en vorm een essentiële voorwaarde voor een goed tuin- of landschapsontwerp. Aan die kennis ‘bouw’ ik al mijn hele leven, zowel binnen maar vooral ook buiten. Het fysiek werken met planten, van zaaien tot verspenen en van poten tot snoeien en maaien in een tuin, boomgaard of kas, thuis of elders, is voor mij een belangrijke inspiratiebron. In die tuinen kan ik experimenteren met beplantingen, beheer en materialen en mag ik spelen en leren. Ik probeer zo contact te houden met de aarde, met materialen en met het groen en vertaal dit in mijn ontwerpen.  In de Prionatuinen van Henk Gerritsen ontwikkelde ik mijn liefde voor de natuur en ecologie verder en raakte ik geïnspireerd door spontaniteit en verschillende verschijningsvormen van beplantingen door de seizoenen heen. Dineke Logtenberg van de Boschhoeve bracht me juist orde en regelmaat bij. Als plantenverkoper op de markten van de Boschhoeve vind ik het een uitdaging om mijn enthousiasme voor planten aan anderen over te dragen. Sarah Raven heeft me heel veel geleerd over kleur- en plantcombinaties. Samen met Dicky Schipper zoek en selecteer ik planten en vooral bollen voor haar online planten- en bollenwinkel in Engeland. Op de kwekerij van Dicky Schipper, waar ik af en toe bijspring, kan ik tijdens het verspenen en verpotten van dahlia’s en eenjarigen filosoferen over hun toekomstige standplaats.

Ik maak ontwerpen op veel verschillende schaalniveau’s: van tuin tot park, van daktuin tot schoolplein, van oeverbeplanting tot bos. De gebruiker van de plek staat daarbij altijd centraal. Groen is altijd mijn belangrijkste uitgangspunt, maar uiteraard werk ik ook graag met ‘grijze’ materialen, zoals steen, hout, glas, beton, metaal en kunststoffen. Beheer en onderhoud zijn belangrijk voor een ontwerp, dus ik probeer bij mijn ontwerpen altijd in te spelen op het te verwachten beheer van een plek. (foto: Noah Zaborszky)

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.