Search
Close this search box.
carien van boxtel tuin en landschapsontwerpen

Hier sta ik: midden in het groen, mijn eigen tuin in dit geval, maar vaak is dat ook een heel andere plek.

Een aantal jaar geleden verruilde ik mijn advocatentoga (met als specialiteit auteursrecht, merken- en modellenrecht, media- en communicatierecht) voor een carrière als tuinontwerper. Als planten- en tuinliefhebber (een liefde die mij letterlijk met de paplepel is bijgebracht) kwam ik naar Hogeschool Van Hall/Larenstein voor de ‘tuin’; inmiddels zijn mijn ogen ook geopend voor een weidser vergezicht, waar onder meer ook beeldende kunst en architectuur, stedenbouw, landschapsontwikkeling en ecologie bij horen. Ik voel me aangetrokken tot de schaal van parken, pleinen en openbare ruimten, publieke ruimten die van grote betekenis zijn voor mensen (en dieren).

Op allerlei manieren ga ik samenwerkingen aan: soms om aan grotere projecten te kunnen werken maar ook om de broodnodige inspiratie op te doen en kennis en ervaring uit te wisselen. In de zomer van 2014 won ik samen met collega-ontwerpers Linda Hogeweg, Carrie Preston en Carolien Barkman de Publieksprijs van de follywedstrijd van het Festival Timescape, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitectuur in het park Lingezegen in Elst met onze folly Binnen|kant, een corridor van transparante gordijnen die we maakten van honderden zaadhoofden van alliums.

Ik ben heel trots dat tijdens de Chelsea Flower Show een ontwerp van mijn hand te zien zal zijn. Het Nederlandse bedrijf Schellevis Beton BV heeft me gevraagd hun stand te ontwerpen, die ik wil inrichten als een echte tuin waarin beton en beplanting een ideaal huwelijk met elkaar zullen aangaan.

Ik publiceer daarnaast graag over mijn  vak, o.a. in het tijdschrift ‘Groen’ en in ‘Onze Eigen Tuin’.

Wat ik boeiend vind aan het tuin- en landschapsontwerp ten opzichte van bijvoorbeeld architectuur of beeldende kunst is dat het altijd reageert op het bestaande, nooit als zelfstandig object tot stand komt. Het mooist zijn voor mij de ontworpen plekken die vanzelfsprekend lijken: ik zoek altijd naar de ideale mix van het eenvoudige en het bijzondere.

Het kleine, beslotene, fragiele en afgebakende van een tuin past me goed. Bij prive-tuinen heb ik meer ontwerpvrijheid. Landschappen en tuinen voor specifieke doelgroepen hebben mijn grote belangsteling, zoals bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs, maar ook begraafplaatsen, speeltuinen en museumtuinen vind ik heel interessant. Echt warm loop ik voor projecten waar ik een of meerdere andere talenten en passies kan inzetten: zoals koken en alles wat met ingrediënten, herkomst en bereidingswijze te maken heeft, werken met textiel, schilderen en natuurlijk mijn juridische skills (belangenconflicten, oplossingsgericht en analytisch denken). Burgerparticipatie en openbare ruimte vind ik een heel interessante combinatie en ik heb veel ervaring opgedaan met een aantal projecten waarbij ik mijn talent voor ontwerpen en tegelijkertijd het inzetten van talenten van omwonenden kan inzetten. Groen is voor mij altijd het uitgangspunt en alle planten zijn me even lief.

foto: Diana Monkhorst 2012

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.