Search
Close this search box.

Sneltuin! Een groene plek voor oude en nieuwe buurtgenoten

VogelenzangVan niemandsland naar iedersland: deze unieke kans deed zich deze week nog geen honderd meter van mijn huis voor en ik greep hem met beide handen aan. Van een jarenlang langzaam rijpend idee tot een gesprek op straat naar een denderende sneltrein waarin telefoontjes met ambtenaren, medestanders, schetsen, oude  en nieuwe plannen en vele gesprekken met oude en nieuwe buurtgenoten elkaar snel opvolgden.

Terreinbezoek met Arjan en FebeEen fantastisch braakliggend terrein wordt momenteel ontdaan van bouwafval en hekwerken: driekwart van de hier geplande woningbouw gaat voorlopig niet door. Wat rest is een uniek groen gebied met een rijke historie binnen de stadsmuren van Zaltbommel. Met een ‘gouden’ bouwrand aan het westen: gloednieuwe appartementen (zonder tuinen) in historiserende bouwstijl en aan de noordzijde Vogelenzang, van oudsher de rafelrand van de stad. Omringd door de stadsgracht en de hoge stadswallen, ooit de verdedigingswerken. Een dagje (aan)bellen leverde spontaan contact op met enthousiaste oude en nieuwe buurtgenoten, die elkaar voor het eerst aan de keukentafel ontmoetten. Samen met die bewoners en landschapsontwerper Arjan Nienhuis ga ik me sterk maken voor een openbare gemeenschappelijke buurttuin, waarin ruimte komt voor spelen, buurtevenementen, een gezamenlijke moes- en pluktuin en een prachtige boomgaard met zitplekken. Een aantal relicten van de Middeleeuwse stadsmuur en een oud klooster zorgen voor extra accenten in de nieuwe tuin. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat dit een succes gaat worden. Wordt vervolgd…….

Op de foto’s: impressie van het terrein met op de achtergrond het nieuwe appartementencomplex; Arjan en zoontje op terreinbezoek, op de achtergrond de Sint Maartenskerk

Deel dit bericht

8 reacties

 1. Hoi Carien,

  Wat een geweldig initiatief. Hopelijk gaat dit lukken. Teun heeft al 2x een brief aan de burgemeester gestuurd met de vraag voor een trapveldje bij de Vogelenzang. Hij kreeg steeds antwoord dat ze hier hun best voor zouden gaan doen, nooit gebeurd.
  Of dat er komt is nu niet belangrijk, wel dat er iets moois van wordt gemaakt. Als ik iets voor jullie kan doen, hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Monique

  1. We maken ons weer sterk voor een speelwei, die ook als buurtevenementenveld kan dienen. Buurt is een ruim begrip: iedereen is welkom om te komen helpen. Ik houd je op de hoogte!

  1. Dank Maite….ook iets voor het vrouwencentrum misschien? We hebben al een tuinman uit Irak, en we willen graag allerlei eetbare gewassen uit binnen- en buitenland gaan verbouwen!

 2. Toevallig sprak ik Hilde laatst die me vertelde over dit initiatief. Klinkt erg leuk. Wie weet is er ook iets te combineren met Stichting Orizon.
  Wij zijn een cursus Gezond Koken aan het voorbereiden (moestuin) en wij willen volgend schooljaar proberen een project te starten waar kinderen hun talent kunnen ontdekken. Dus bv. tuinieren, gewassen verbouwen etc.
  Veel succes en houd me op de hoogte svp.

 3. Dag Carien,

  Heel interessante gelegenheid om iets aan de directe woonomgeving met anderen tge doen. Lijkt me in potentie ook een hele mooie plek, waar zich allerlei mooie, nuttige en inspirerende dingen kunnen ontwikkelen. En zo lekker dichtbij.

  Hartelijke groeten, Johan

 4. Dank allemaal voor de positieve reacties! We laten er geen gras over groeien: Arjan Nienhuis en ik hebben op basis van een zoneringsplan/programma dat we in samenspraak met de bewoners hebben gemaakt een voorlopig ‘inspiratieplan’ gemaakt waarover we met de eigenaar van het terrein, de gemeente Zaltbommel, in overleg gaan. Binnenkort op deze website.
  We kunnen alle hulp, know how en enthousiasme goed gebruiken. En een goeie naam voor deze mooie nieuwe plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.