Zoek
Sluit dit zoekvak.

The road to Chelsea: meet the growers! Cor van Gelderen, Esveld

Acer griseum
Acer griseum

De eerste hectische weken zitten er op. In mijn hoofd bouwen zich fantastische ontwerpen, maar de korte tijd die nog rest tot medio mei dwingt mij om me eerst bezig te houden met de beplantingen. Of liever gezegd: ervoor te zorgen dat er voldoende en kwalitatief goede planten beschikbaar zijn. Want als ik in mei bloeiende bollen, grote pollen vaste planten, eenjarigen, rozen en een bijzondere heester in de tuin wil zien, zal ik ervoor moeten zorgen dat de Nederlandse kwekers aan de slag kunnen. Dat is niet de route die ik normaal bewandel: eerst bedenk ik concepten, ruimtelijke schetsen, en dan pas begin ik aan groene structuren die zich vormen tot een beplantingsplan. Nu gaat het anders. Ik maak enorme lijsten met plantensoorten die in het door mij gekozen -nu nog even geheime- thema passen. De voorjaarsbollen hebben hoge prioriteit, want de voorraden slinken nu snel. En een tuin is voor mij geen tuin zonder bollen! Daarover later meer- vandaag(een koude dag in december 2014)  Kwekerij/Plantentuin Esveld of liever gezegd Cor van Gelderen. Ik heb een prachtige meerstammige heester nodig, niet te groot, niet te klein. Die heester moet ergens staan, nu in de volle grond maar moet zo snel mogelijk op de pot worden gezet wil ik hem in Londen kunnen planten! Hij moet een beetje schaduw geven, mooi transparant zijn in verband met de weelderige onderbeplanting en uiteraard in het thema passen. Ik heb een bescheiden soorten-selectie gemaakt die ik naar Cor stuur. Bijzondere soorten, persoonlijke lievelingen.

Schellevis at esveld
Vintage agri-Schellevis elements at Esveld

Per ommegaande antwoordt Cor: kom onmiddellijk naar Boskoop, ik moet je iets heel moois laten zien!’ Dat maakt uiteraard nieuwsgierig….

 

Big step today
Big step

 

IMG_2157
Cor van Gelderen talking plants

Na een hartelijke begroeting op de oude kwekerij aan het Rijnepad lopen we, honderduit pratend, op de voet gevolgd door een journaliste van Tuin en Landschap over het langgerekte perceel van Kwekerij Esveld. We staan uiteindelijk stil bij een indrukwekkende meerstammige boom en ik herken al snel de schilferende, chocoladebruine bast van de Acer griseum.

The mother of all Acer griseum at Esveld
The mother of all Acer griseum at Esveld

 

Ik kijk omhoog en schrik: deze boom is prachtig, maar veel te groot! Hoe denkt Cor die in Londen te krijgen? Maar de reis door de kwekerij gaat voort en we komen terecht in een sprookjesachtig bosje met allemaal kleine bescheiden chocoladeschilferende stammetjes. Feeërieke boompjes, ijl, vertakt en allemaal anders. Dit zijn de nazaten van de imponerende moeder. Mijn hart klopt sneller, want hoewel het beeld in mei anders zal zijn is dit het boompje dat ik zoek. We kiezen zorgvuldig twee trio’s uit, die Cor als ‘vaas’ verder gaat opkweken in een kuip. Helemaal tevreden rijd ik naar huis. De Cercidyphillum japonicum ‘Rotfuchs’ , Corylus avellana, of zelfs mijn favoriete krentenboompje…..ik laat ze los in mijn hoofd. ‘Mijn’ acers zijn bij Cor in liefdevolle handen. In het vroege voorjaar ga ik ze weer opzoeken!

Deel dit bericht

Eén reactie

  1. sprookjes Prachtige boom.
    ik vind het bijzonder leuk om je te volgen met je ontwerp en je zoektocht
    Ik blijf graag op e hoogte.
    Lieve groet,
    Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.