Search
Close this search box.

Mijn arme boom

Dit is mijn boom. Hij lijdt een moeilijk bestaan. Zijn voeten in het water op een kunstmatig eilandje, zo ontworpen door landschapsontwerper De Virieu in 1834 in ons Zaltbommelse singelpark. Zo oud is deze boom waarschijnlijk ook. Al in augustus begint de ellende: deze witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), leeggegeten door de larven van de kastanjemineermot, begint steeds meer op creme brulee te lijken. Hij wordt dubbel gestraft: zijn conditie wordt zo slecht, dat hij  vatbaar wordt voor andere plagen en ziekten. Het ei van Columbus voor (of eigenlijk tegen) die mot is er nog niet. Er wordt van alles geprobeerd met feronomen, een lokstof die de motten moet wegleiden. In mijn keuken doe ik iets soortgelijks met de gehate meelmot. Maar ik zie weinig lokstofactiviteiten van gemeentelijke groenbeheerders bij mijn boom. Het is wachten op de man met de zaag of op windkracht 10. Tot die tijd houd ik hem in de gaten, mijn boom. Binnenkort maar eens mijn rubberboot opblazen om op ziekenbezoek te gaan.

Kastanjes zijn prachtige bomen: schitterende glimmend bruine knoppen, frisgroen blad dat zich als een hand uit de knop vouwt, witte kaarsen als bloesem en als bonus de kastanjebolster waarin prachtige bruin glimmende vruchten liggen. Eten kun je ze niet, maar mijn tante Mien stopte ze in haar jaszakken omdat ze zouden helpen tegen reuma. De majestueuze vorm van de boom is onvergetelijk. Die mot verpest dus een boel, want de boom wordt steeds minder aangeplant. Mogelijk minder motgevoelig is de steriele soort Aesculus hippocastanum ‘Baumannii’. Die krijgt geen vruchten, wel bloemen. Handig voor op een parkeerplaats, jammer voor kastanjerapers zoals ik. Ook de rode paardenkastanje, de  Aesculus ×carnea, prachtig, is minder aantrekkelijk voor de mineermot. Maar die krijgt dan weer geen herfstkleur. In de natuur kun je kennelijk niet alles hebben (foto Jotta van Groenewoud).

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.