Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kijk omhoog / Look up: The Plain Plane Tree

Lopend door Londen,  de stad met het meeste design per vierkante meter, kijk ik soms omhoog en zie dan dit: De doodgewone London Plane (Platanus acerifolia of P. occidentalis × P. orientalis) , zoals de plataan in Engeland heet. In de winter eigenlijk op zijn mooist met zijn bobbelige olifantenstam, schilferende bast en wirwar van takken. In de ‘London drizzle’ een zwart silhouet tegen een grijze achtergrond. En natuurlijk al die prachtige perfect ronde zwarte pingpongballetjes (de zaden), alsof ze door een hippe popup straatdesigner zijn opgehangen……

Al meer dan 300 jaar worden er platanen in Londen aangeplant: ze vormen de groene ruggegraat van de stad.  De stad transformeert bijna dagelijks, maar de London Plane blijft een baken, een rotsvaste factor in een complexe stad. De imposante boom past bij uitstek bij de schaal van Londen. Platanen zijn goed ziekteresistent, kunnen geweldig oud en groot worden en hebben een belangrijke ecologische eigenschap: ze nemen vervuilde lucht op in hun bast, die ze vervolgens laten vallen.

Tegenwoordig wordt er een beetje neergekeken op de plataan: veel ontwerpers van stedelijk groen vinden hem maar afgezaagd en prefereren  trendy bomen zoals de grijzige Acer saccharinum ‘Laciniatum Wieri’ (zilveresdoorn) of de kwarrige Gleditsia triacanthos (valse christusdoorn). Ook de ecologische waarde zou beperkt zijn. Sommige groenontwerpers hebben het zelfs al over de ‘platanisering’ van de openbare ruimte. Het zal wel. Geef mij maar tijdloos, gewoon en betrouwbaar. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

SAMSUNG

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.