Search
Close this search box.

Een ‘groentje’ op Chelsea

Chelsea Flower Show 2014
Artisan gardens, de categorie kleine showtuinen; qua ontwerp en concept altijd heel interessant foto: CvB

Is het nog nodig om de RHS Chelsea Flower Show te introduceren? Het bekendste, meest prestigieuze tuinevenement ter wereld? Ieder jaar, rond half mei, stroomt een terrein van 45.000 m2 in hartje Londen vijf dagen lang vol met zo’n 200.000 bezoekers die zich vergapen aan de mooiste grote en kleine showtuinen, de allernieuwste planten en veel, heel veel aanverwante tuinzaken. Miljoenen mensen wereldwijd zijn aan de buis gekluisterd, omdat BBC2 urenlange reportages brengt. De Britse koninklijke familie vereert ‘Chelsea’ ieder jaar traditioneel op ‘Press Day’ met een bezoek en honderden celebrities laten zich fotograferen en filmen in showtuinen en bij prijswinnende planten. Ze blijken allemaal ‘keen gardeners’. Ontwerpers zoals Dan Pearson. Tom Stuart Smith en Giuliano Giubbilei worden er vereerd als popsterren. Kortom: de Britse tuincultuur op zijn aller-, allerbest.
Nederlandse bedrijven zijn er, mondjesmaat, ook te vinden: Bollenleveranciers J.S. Pennings de Bilt uit Breezand en Warmenhoven uit Hillegom zijn al jaren aanwezig met een prachtige hyacinthen- en alliumpresentatie en het zeer populaire Sneeboer (van de prachtige handgesmede tuingereedschappen) staat er ook al zo’n 15 jaar. Heel veel planten in het ‘Grand Pavillion’ zijn ongetwijfeld Nederlands, maar dat blijft voor het publiek verborgen. Ook Nederlandse tuinontwerpers zijn er met een lantarentje te zoeken. Ooit, in 2000, maakte Piet Oudolf, samen met de Britse ontwerper Arne Maynard, furore met een prijswinnende showtuin, maar daar bleef het bij. Chelsea is vooral een Brits feestje. Het is dan ook een klein wonder dat ik, als startende Nederlandse tuinontwerper, een ontwerp voor Chelsea heb mogen maken!

Laurent Perrier garden, 2010 ontwerp: Tom Stuart-Smith (foto CvB)
Laurent Perrier garden 2010, ontwerp: Tom Stuart-Smith (foto CvB)
Laurent Perrier garden 2014, ontwerp: Giuliano Giubilei (foto CvB)
Laurent Perrier garden 2014, ontwerp Giuliano Giubilei (foto CvB)

De Nederlandse betonproducent Schellevis, dit jaar voor de tweede keer vertegenwoordigd, heeft mij gevraagd om hun tradestand voor 2015 te ontwerpen. Vanaf november ben ik met het ontwerp, de technische uitwerkingen, het beplantingsplan en alle ingewikkelde logistiek daar omheen vrijwel fulltime bezig. En dat is heel, heel veel tijd en inspanning voor een tuin van 5×5,5 meter. Niet alleen heb ik mogen bijdragen aan de introductie van twee nieuwe kleuren, ook heb ik Schellevis ervan weten te overtuigen dat Chelsea vraagt om een andere wijze van presenteren. Mensen komen er immers om zich aan tuinen te vergapen! Door het beton ‘in te pakken’ met een uitgekiende beplanting en een waterelement willen we geen tradestand, maar een volwaardige tuin presenteren waarmee we de bezoekers hopen te overtuigen van het bijzondere karakter van de Schellevisproducten. In mijn volgende blog meer over het concept van het ontwerp, de puur Nederlandse ingredienten en de vele hobbels en hoogtepunten tijdens het intensieve ontwerpproces.

Deel dit bericht

3 reacties

  1. Hoi Carien,wat een waanzinnige kans kreeg je om je helemaal uit te leven voor de Chelsea flower show.,heeeel veel plezier .De inspiratie was er al.ik ben benieuwd naar de verhalen groeten Monica

  2. Wat gaaf blijf dit!

    Ik heb zelf meegedaan aan de RHS Show op Tatton park met school (Bronze Medal, Back to Back Gardens) in 2006. En denk nog vaak terug aan deze periode! Een heel jaar plannen en wekelijks een hoop tijd tekenen, rekenen, bestellen en onderzoeken. Om daarna een maand af te reizen naar het landgoed Tatton Park… Eerst 2 weken op het park werken bij alle verschillende onderdelen, waaronder engeland’s mooiste japanse tuin… om daarna 2 weken opbouwen en op de show staan! Wat een super ervaring is dat! Hoop dit ergens in de toekomst ooit nog eens over te doen!

    Ik wens je veel plezier en geluk voor de show, en geniet er van!

    Met vriendelijke groet,

    Robin Strijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.