Vandaag, een zonnige ‘crispy’ vrijdag voor het eerst naar de tuin van Annie Fallinger. Ik ken Annie al jaren: Op de Boschhoeve verkoopt zij tijdens de Sneeuwklokjesdagen (www.boschhoeve.nl) haar sneeuwklokjesparafernalia: van theedoek tot eiderdop en mijn persoonlijke favoriete hebbeding: een aardewerken handbeschilderd sneeuwklokje van Villeroy & Boch. Annie is waarschijnlijk Neerlands grootste galanthofiel: ze bewaart in haar tuin in Dordrecht meer dan 500 soorten uit de Galanthus familie, ook bekend als de sneeuwklok, en daar komen zeker in deze tijd bijna dagelijks nieuwe soorten bij. Sinds Ebay heeft de handel tussen verzamelaars een enorme vlucht genomen en een prijs van 300 Engelse ponden voor een sneeuwklok met bijvoorbeeld groene wangen op de buitenste bloemblaadjes is voor een beetje galanthofiel geen probleem. De ‘Green Tear’ die in Nederland door verzamelaar Gert jan van der Kolk tussen een groep ‘gewone’ sneeuwklokken werd gevonden bracht op eBay 360 pond op!
Daarom denk ik stiekem dat Annie de duurste tuin van Nederland heeft, want sommige van haar klokken zijn zo bijzonder dat ze maar op een paar plaatsen in de wereld te zien zijn.
Subtiele sneeuwklokken zijn mij zeer lief, maar in mijn eigen tuin houd ik van een massale aanplant voor een opvallend effect. Ik houd het op een paar oersterke betaalbare soorten: de gewone nivalis, de viridi-apice (‘groenpunter’ ) en de dubbele (flore pleno). Met hier en daar een uitspatting, zoals de boomlange Galanthus maximus, de geurende S. Arnott en de elegante Atkinsii, met ragfijne spitse bloemblaadjes. Wanneer je sneeuwklokjes in de tuin wilt waar je ook van kunt genieten als je binnen bij de kachel zit en geen verrekijker bij de hand hebt kies dan voor makkelijk groeiende soorten die lekker opvallen door hun grote bloemen of lange stengels, zoals ‘Big Boy’ (een favoriet van Annie) of ‘Sickle’ of de vroegbloeiende ‘Mrs. Macnamara’, maar wees bereid voor deze laatste drie zeker 15 euro of meer te betalen!
Maar voor een tapijt van sneeuwklokken onder een mooie boom kies je natuurlijk de goeie ouwe Galanthus nivalis. Vraag eens een pol aan iemand die ze in overvloed heeft en plant die in je tuin. Daar heb je veel sneller lol van dan een zakje droge ondermaatse bolletjes in het najaar. En als je toch bezig bent: plant eens een polletje in een vergeten openbaar bosje of plantsoen. Daar heeft iedereen plezier van!
Wi je toch wat bijzonders: ga dan eens kijken op een sneeuwklokjesevenement in de komende periode. Daar kun je ze bloeiend bewonderen en kom je tot de ontdekking dat ze echt allemaal anders zijn, kijk maar op de foto’s die ik vandaag bij Annie maakte. Verslavend!
https://www.dinekelogtenberg.nl/index.php/sneeuwklokjesfeest.html
.
Collega-verzamelaar Dicky Schipper en Annie bewonderen een klokje
Eén reactie
Bedankt voor het leuke en leerzame artikel. Had het graag willen printen vanwege de inhoud. Maar het is kennelijk beveiligd. Jammer Had het e reeds gedeeld via facebook maar ook interessante weetjes verzamel ik rondom het sneeuwklokje.