Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rouw en Trouw

Een witte tuin voor een witte kerk in het hart van de bollenstreek
Locatie: Noordwijkerhout
Categorie: Openbare en semi-openbare tuinen en landschappen

Het beplantingsplan voor de tuin van het monumentale ‘Witte kerkje’ is gebaseerd op het beginsel van de ‘perennial meadow’: vaste planten, heesters en vooral ook bloembollen worden gearrangeerd in een ogenschijnlijk willekeurig mengsel, zodat het effect van een wilde bloemenweide ontstaat. Er ontstaan stevige vorm- en structuurcontrasten door te kiezen voor veel verschillende plantvormen en structuren: bollen, schermen, bloemen, pluimen, aren en wolken die steeds ritmisch worden afgewisseld. Voor deze tuin, die in verschillende zones uiteenvalt, zijn vier verschillende mengsels van vaste planten samengesteld. Aan de schaduwzijde veel groene bladplanten, zoals varens en echte bosplanten, aan de zonzijde veel grijsbladigen. Voor het ‘pleindeel’ dat aan de hoofdingang grenst is gekozen voor een verharding met maximaal toepassen van groen: Portugees graniet met brede gazonstroken, die ook met vroegbloeiende verwilderingsbollen zullen worden ingeplant.

In de overwegend witte tuin worden subtiele kleurcontrasten toegepast met ijsblauwe, groene en grijzige tinten. Het monochrome kleurschema biedt ruimte aan seizoens- of wisselbeplanting, zoals bijvoorbeeld tulpen of zomerbollen in verschillende kleurthema’s.

Fotografie: Cor van der Slot, Freek van der Donk en Joop Huner

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.