Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een zee van bloemen, Sint Maartenskerk Zaltbommel

Een mozaiek van 100.000 stinzenplanten
Locatie: Zaltbommel
Categorie: Openbare en semi-openbare tuinen en landschappen

Naar aanleiding van een brainstorm-bijeenkomst over de deelname van Zaltbommel als de ‘groenste stad van Nederland/Entente Florale heeft de gemeente Zaltbommel mij gevraagd het ontwerp voor een spectaculaire bollenplan uit te werken en uit te voeren. In de lentemaanden zal het gazon rondom de Sint-Maartenskerk voortaan letterlijk in bloei staan: 100.000 bolletjes van 12 verschillende soorten zullen de kerk letterlijk in een zee van bloemen zetten. Deze bolletjes zijn zogenaamde verwilderings- of stinzenbollen, die vroeg bloeien en ieder jaar opnieuw hun bloemenpracht laten zien. Na de bloei wordt het gazon weer gewoon gemaaid.

Een boeiend mozaïek verbindt interieur en exterieur van de monumentale kerk.

Het ontwerp, bestaand bloem- en bladornamenten en de mispelbloesems uit het Zaltbommelse gemeentewapen is gebaseerd op de ornamenten van een aantal ‘secco’s’ uit de kerk. Vooral vanaf de toren levert dit een spectaculair beeld op. De bollen werden geleverd door bloembollenbedrijf en Hofleverancier Jacques Uittenbogerd & zonen (sinds 1910) uit Noordwijkerhout, gespecialiseerd in grootschalige bollenbeplantingen.

De bolletjes zijn samen met de vaste tuinmannen van de Sint-Maarten en de ontwerper vakkundig geplant door de leerlingen van De Brug, school voor praktijkonderwijs in Zaltbommel. Een unieke kans voor hen om ervaring op te doen met het werken in het openbaar groen en met bollen!

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.