Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gasthof: gastvrije voedseltuin en bloemenhof

Locatie: Bruchem
Categorie: Openbare en semi-openbare tuinen en landschappen

De Gasthof is een boerderij uit de 17e eeuw, gebouwd op een terp of ‘rivierdonk’. De boerderij was de voorraadschuur van het Gasthuys in Zaltbommel: er werd voedsel geproduceerd voor de zieken in de stad en met de meeropbrengsten werd de ziekenzorg gefinancierd. Nu is het een woonhuis voor twee generaties van den Brink. Jan en Erna van den Brink hebben er daarnaast een ‘inloophuis’ voor iedereen die behoefte heeft aan ontmoeting, gezelligheid en ontspanning. Hun grote droom is uitgekomen: een eigen moes- bloemen- fruit- en kruidentuin, waaruit volop geoogst kan worden en waarin de gasten in het groen tot rust kunnen komen.

De voortuin op de terp is ingedeeld in lange terrassen, die de lange lijn van de boerderij onderstrepen. De lange lijnen worden onderbroken door een slingerend pad, dat refereert aan het oude tuinpad. Het oorspronkelijke oude tuinhek is weer op zijn oude plek gezet. De verhoogde moestuin bedden worden gekeerd met gedoneerde handgevormde gemetselde bakstenen, passend bij de boerderij. De gedeeltelijk gedempte sloot wordt een natuurlijke vijver met een kleine vlonder, zodat daar de waternatuur op een avontuurlijke manier kan worden beleefd.

Lange, ondiepe en verhoogde moestuinvakken maken het makkelijk om erin te werken. Elk terras heeft een smal pad van waaruit gewerkt kan worden. Aan de hand van een uitgekiend teeltplan kan wisselteelt worden toegepast met allerlei bijzondere groente soorten, afgewisseld met (eetbare) bloemen zoals goudsbloem, dahlia, zonnebloem en Oost Indische kers. Een aantal vakken kunnen worden ingeruimd voor ‘permanente teelt: rabarber, kleinfruit en vaste kruiden.
Om het terras en huis heen komt een rand van geurende bloemen, die kunnen worden geplukt voor boeketten of om te eten! Ook de gespaarde Magnolia Boom bloeit met eetbare bloemen.

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.