Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dunstikel, verborgen vakantietuin op Vlieland

Intieme eiland tuin bij een authentiek houten vakantiehuis
Locatie: Vlieland
Categorie: Privé tuinen

De eigenaren van ‘Dunstikel’ erfden het romantische houten huisje na het overlijden van hun ouders, die het destijds kochten om er met hun gezin talloze heerlijke vakanties op het waddeneiland Vlieland te kunnen doorbrengen. Dunstikel wordt gebruikt door de huidige eigenaren en hun gezinnen maar wordt ook verhuurd aan vele badgasten en is daarom al jarenlang een dierbaar plekje voor velen. Met respect voor alle dierbare herinneringen heb ik een nieuw ontwerp gemaakt voor de omsloten tuin dat ruimte geeft aan de enorme kastanjeboom, destijds door de vader van de eigenaren geplant en die de hele tuin een groen dak geeft. Ik heb me daarbij laten inspireren door de sfeer en kleuren in en om het huisje zelf en het werk van de Zweedse kunstenaar Carl Larsson (1853-1919).

De voormalige fietsenplek/steeg is aan de tuin gekoppeld waarmee een zee aan ruimte en licht werd gewonnen. Een nieuw, traditioneel ‘Vlielands’ hek, zoals dat vroeger op het eiland van juthout werd getimmerd in Scandinavisch/vuurtorenrood vormt de nieuwe achtergrond voor een bijzondere beplanting in warmrode, blauwe, groene en witte tinten. Bijzonder is het ‘gazon’ van Meulenbeckia. Alle aanwezige materialen zijn hergebruikt, waaronder de door de vader van de eigenaresse gemaakte betonnen delen en de traditionele Friese ‘geeltjes’ die op Vlieland nog op enkele plekken te vinden zijn. Om de eilandsfeer compleet te maken zijn de paden bestrooid met Noordzeeschelpen. Het resultaat is een geborgen tuin in Scandinavische sfeer waar heel veel te zien en te beleven valt en waar het in alle seizoenen heerlijk toeven is.

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.